E BRUNO SCHULZ

 

 

Bruno Šulc

 

 

Pisma Ani Plockjer

 

 

Bruno Šulc i žene: Romani Halpern; Ani Plockjer. Prevela Biserka Rajčić. – "Treći program [Radio-Beograda]", br. 71, jesen 1986, str. 236-284.

 

 

 

 

 

10. VII 1940 / 23. VIII 1940 / 13. IX 1940 / 13. IX 1940 / 17. IX 1940 / 7. X 1940 / 10. X 1940 / 15. XI 1940 /

13. IV 1941 / 10. V 1941 / 4. VI 1941 / 9. VI 1941 / 13. VI 1941 / 19. VI 1941 / 23. IX 1941 / 4. X 1941 / 6. XI 1941 / 19. XI 1941

 

 

10. VII 1940.

       Draga gospođo Anja!

 

       Radujem se što smo se razumeli, što sam na osnovu Vaše velike uviđavnosti i očekivao. To je nužno, pored manjeg razočarenja koje mi to odricanje donosi (kad je to sa moje strane odricanje). Ne bojim se da će nam za nastavak naših odnosa ponestati intelektualni i ljudski supstrat. S obzirom na unutrašnje pobude i apsorbovanost, sposobnost razmene predmeta mojih interesovanja sa Vama smatram uvek poželjnom. U trenucima prazne unutrašnje stagnacije mogu da računam na impulse koji dolaze sa Vaše strane i na Vaša prijateljska osećanja prema meni. Bez obzira na činjenicu što sam u besu ono bljunuo iz sebe, Vi ste za mene nešto veoma ozbiljno.

       I pored toga i pored česte potrebe za razgovorom sa Vama – ne mogu da se odlučim da dođem. Moja unutrašnja ravnoteža, koju sam postigao s naporom, veoma je uzdrmana, stalno je na granici pada. Ne mogu da predvidim na dva dana, pa čak ni na dan unapred, da li ću biti u najdefetističkijem i najmizantropskijem raspoloženju, koje i Vama i meni može pokvariti popodne. Da li možete to uzeti u obzir i, bez ljutnje na mene, što češće me posećivati, sami ili sa svojim društvom, u koje bismo mogli uključiti g. Jahimoviča iz biblioteke. Da li je to u redu? Ako ostajete pri tome da me posetite, molim Vas, napišite mi.

       Srdačno Vas pozdravljam

      

       Bruno Šulc                 

 

Mnogo Vam hvala za vest o g. S. Gotlibu, pisaću mu.

 

 

 

23. VIII 1940.

       Draga gospođo!

 

       Veoma se radujem što ste se pokazali otvoreni prema Rilkeu. Kada vremenom savladate njegove stihove, pred Vama će se otvoriti svetovi još kondenzovanije lepote. Da imate što češće takva otkrovenja i da zauvek sačuvate elastičnost u pogledu revizije i korekture svojih pogleda. Što se mene tiče, nakon perioda ludog oduševljenja Malteom, danas zapažam njegove granice i tačku u kojoj se svesno udaljujem od te proze. Rilke je u svojoj poeziji prolazio kroz nekoliko (3-4) stadijuma evolucije, od kojih svaki zahteva posebno uspostavljanje odnosa sa tom poezijom.

       U Lavovu sam proveo četiri dana. Video sam mnoge ljude iz Saveza pisaca, ali sam u bližoj vezi bio samo sa D. Fogel i Veberom, koji je genijalan. Možda će mi poći za rukom da ga dovedem u Drohobič. Molim Vas da i Vi dođete, pričaćemo o Malteu. Srdačno Vas pozdravljam

       Bruno Šulc                 

 

 

 

13. IX 1940.

 

       Draga gospođo Anja!

 

       Hvala na dopisnici, mislio sam da ste razočarani u mene. Obradovao sam se što nije tako. Na žalost, neću moći da dođem u nedelju, jer toga dana moram ponovo na operaciju. Zbog toga sam tužan i uznemiren, iako opasnost ne postoji. Biću operisan u ovdašnjoj bolnici. Sutra će se rešiti da li će to biti u nedelju ili kasnije. U subotu po podne sam slobodan, radovaće me ako dođete. Srdačno Vas pozdravljam

 

Bruno Šulc            

 

 

 

13. IX 1940.

       Draga gospođo Anja!

 

       Veliko Vam hvala za iskrenu brigu i saosećanja sa mnom. Već mi je znatno bolje, temperatura mi je pala na 37 stepeni. Krećem se po sobi, a 17. IX crtam za školu. Ako g. Marek ima vremena i želje, mogao bi ponuditi svoje usluge glavnoj bolnici, mada mi se čini da za to ima premalo vremena. Da li bi me g. Marek zamenjivao u školi na koji mesec? Pitam u načelu, jer znam da se neće složiti.

       Veoma bih Vas molio da dođete, ali tek 17, jer bih želeo da budem oslobođen crtanja. Toga dana, čini mi se, imaću slobodan dan. Još jednom, srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem Vam se

 

Bruno                    

 

 

17. IX 1940.

Draga gospođo Anja!

 

Molim da mi oprostite za atmosferu koja je zavladala oko mene, a od koje nisam umeo da Vas držim dalje. To je pesnikovo kućno gnezdo, njegova žena nije na nivou, a njegova nevaspitana deca kvare zadovoljstvo pravim prijateljima. Ne procenjujte me na osnovu te atmosfere, uverićete se da je samo bolest okupila taj niz priviđenja koja će se ubrzo raspršiti. Ne mogu da neljubaznošću plaćam dobre namere tih ljudi, smatram da shvatate da tu plaćam posebnu cenu. Mnogo sam razmišljao o Vašoj dobroti i požrtvovanosti, jedino se bojim da ne zažalite zbog toga. U prisustvu drugih ljudi nisam Vam mogao reći šta mislim o Vašim crtežima i slikama. Vi ste doista individualnost, najkraća rečenica Vašeg pisma izaziva u mojoj duši sliku celog bića, isto je sa crtežima. Obećavam Vam da ćete me sledećeg puta zateći samog. Ne znam da li je dobro što ste me upoznali od strane kulisa ložnice...

Srdačno Vas pozdravljam i molim za oproštaj

 

Bruno                         

 

 

 

7. X 1940.

Draga gospođo Anja!

 

Od juče sam u Truskavcu, stanujem u "Aidi", provodim sate u razgovorima sa gospodinom Arturom koji mi se čine veoma bitnima. Vreme i pejzaž mi prijaju. Jednom smo u rano jesenje veče prolazili parkom po kiši, iza naših leđa iza osvetljenih prozora odvijale su se istorije porodica, najintimnije kućne istorije. Čeznemo za Vama, Vi biste povezali naša traženja i postali klica sinteze. Molimo Vas, pojavite se jednoga dana u praznom parku – putnica koja iz gajeva Borislava ulazi u aleje Truskavca. Da li ćete održati obećanje? Srdačno Vas pozdravljam

 

Bruno Šulc                 

očekujući Vas priključujem se najintegralnijim željama

Artur Žečica              

 

 

 

10. X 1940.

Draga gospođo Anja!

 

Nadovezujući se na Vaše nezaboravne reči, pozivam Vas ponovo u Truskavjec, to će jedino zavisiti od Vašeg raspoloženja, da li ćemo biti sami ili ćete proširiti krug ljudi. Priroda je sada lepa. Ima izvesnog egzotičnog drveća koje liči na rajske ptice s njihovim raskošnim purpurnim repovima. Čuo sam da imate puno časova, bojim se da to ne bude prepreka. Takođe me uznemiruje mogućnost da u poslednje vreme osećate odbojnost i razočaranje. Međutim, nadam se da je to prošlo. Stanujem u pansionu "Aida", na putu za železničku stanicu, u sobi broj osam. Međutim, mogu da budem u parku pored muzike.

S čežnjom Vas očekujem i srdačno pozdravljam

 

Bruno Šulc                 

 

 

 

15. XI 1940.

       Draga gospođo Anja!

 

Upravo prekorevam sebe što sam Vas ostavio bez reči izvinjenja i što sam ostavio utisak da je moje ćutanje povezano sa scenom koju ste mi napravili. Pravo rečeno, ta scena nije bila lišena poetskih čari, kojima odiše cela Vaša ličnost i svi Njeni kaprici. Osetio sam je kao iznenadan nalet vetra s kišom – u aprilu, kada mlazevi kiše, koji udaraju u lice, ne mogu drugačije, već samo da mirišu na proleće.

Nisam dolazio u subotu, jer me je Stric pozvao u vezi hitne porodične stvari, kod njega sam proveo ceo dan. Vrlo je ružno što nisam opravdao svoj nedolazak. Ne mislite da Vas ne želim ili da nisam zainteresovan za Vas (sic!). Neprestano, sa uzbuđenjem i zahvalnošću, mislim o Vama. Sve što radite meni je drago i poetsko. Smatram da naše prijateljstvo ima pred sobom budućnost, da sadrži mnoge događaje i peripetije. Samo od naše hrabrosti i preduzimljivosti zavisi da li će se potencijalna istorija među nama, puna napetosti – konkretizovati.

Zauzet sam zaradom, zanatskim slikanjem. Za stvari koje sam slikao u vašem prisustvu još nisam dobio novac. Specijalnim pismom zamoljen sam za saradnju u "Novim vidokruzima", poljskom mesečniku koji uređuje Vasilevska. Ali, šta mogu da pišem za njih? Sve mi je jasnije koliko sam udaljen od stvarnog života i koliko se slabo orijentišem u duhu vremena. Svi su našli neko rešenje, jedino sam ja ostao nasukan na suvom. To je zbog nedostatka elastičnosti, izvesne beskompromisnosti, koju ne ističem. Možete li nekad doći? Samo sam utorkom i četvrtkom zauzet po podne, ostalih dana sam slobodan. Srdačno Vas pozdravljam.

 

Bruno Šulc                 

Srdačno pozivam i gospođu Hvistek.

 

 

 

13. IV 1941.

       Draga gospođo Anja!

 

Oprostite za dugo ćutanje. Izvinjenje Vas neće uveriti. Jedino primite k znanju da se u mom odnosu prema Vama ništa nije promenilo. Imam razne probleme, o kojima ću Vam jednom ispričati usmeno. Zato nisam mogao doći u Borislav. Uvek je nešto smetalo. Dođite, sa radošću Vas očekujem. Utorkom i četvrtkom zauzet sam po podne. Imam bolesne nerve i nesposoban sam za bilo koji rad koji mi se ne sviđa. Čas sam potpuno slomljen, čas vaskrsavam. Srdačno Vas pozdravljam

Bruno Šulc                 

 

 

 

10. V 1941.

 

Draga gospođo Anja!

 

Vaše ćutanje je kao trn u mojoj svesti. Mislio sam da ste bili pogođeni i razočarani mojom duhovnom tupošću (poslednji put). Sada sam veoma živ i unutrašnje aktivan, mada fizički slab, tako da se nisam smeo odlučiti da dođem do Vas (pešice, u Mošćickog 30). Imam proširene aorte, mada mi je u poslednje vreme malo bolje.

Dođite u nedelju, to će me veoma radovati. Ako bude lepo vreme, možemo malo u prirodu, kao prošle godine. Da li neopozivo prelazite u Lavov? Šteta, moji planovi za preseljenje su propali. Važik nije prihvatio moju novelu. Pročitaću Vam je. S radošću Vas očekujem. Kod mene je sada jevrejski pesnik Ber Horovic.

Srdačni pozdravi

Bruno Šulc                 

 

 

 

4. VI 1941.

Draga gospođo Anja!

 

U nedelju mi je došao Sandauer, zbog toga nisam ispunio obećanje. Ostavio me je u teškoj depresiji. Pod njegovim uticajem oživeo je moj kompleks "izgubljenog života". "života bez budućnosti". Doputovao je u veoma dobroj formi, sa svom bezobzirnošću mlade generacije koja traži prazno mesto za sebe. Prirodno, sve to me je prožimalo, iako nije bilo rečeno direktno. Možda ćete se radovati tom mom iskustvu, a možda ga jedino sugeriše moja hipohondrija. Vi delujete na mene sasvim drugačije.

Molim Vas, dođite jednom kod mene (pre nedelje). Bez obzira na to, ja ću doći u nedelju i to možda čak pre podne. Sada su prekrasni dani, čak i kad pada kiša, i treba ih provesti sa nekim senzibilnim i bliskim, iako si sam jadan i nikakav, da bi osetio radost i nadu. Sve mi je jasnije da su oduševljenje svetom, bezrazložna radost samo forme lične nade, opšte predstave vitalnosti, projektovani u umetnički senzibilitet. Čekaću Vas svakoga dana do šest uveče. Srdačno Vas pozdravljam

Bruno Šulc                 

 

 

 

9. VI 1941.

Draga gospođo Anja!

 

Veoma sam se rastužio saznavši da smo se mimoišli. U nedelju sam bio prehlađen i odlučio sam da ostanem kod kuće. Ali me je pred veče J. Vit izvukao iz kuće, tako da mi je propao susret sa Vama. Molim Vas da se ne ljutite i dođete što pre. Veoma sam tužan i depresivan. Možda ćete me malo izvući iz bule. Nikad mi nije bilo ovako loše. Molio bih Vas za savet u vezi s tim. Da li, možda, da konsultujem dra (sic!) u Truskavcu? Da li ga poznajete? Da li biste u vezi s tim intervenisali?

S nestrpljenjem očekujem Vaš dolazak i srdačno Vas pozdravljam

Bruno Šulc                 

 

 

 

13. VI 1941.

Draga gospođo Anja!

 

Ne ustežite se zbog nejednakih privilegija. One se kompenziraju mojom smanjenom pokretljivošću, godinama, kompleksima. Raduje me što s vremena na vreme mislite na mene i pamtite me. Pozivam Vas srdačno i s radošću. Čekaću Vas svakoga dana do šest uveče, smatrajući da kasnije nećete dolaziti. Osećam se malo bolje i imam potrebu da sa Vama šetam i razgovaram. Hvala Vam na dopisnici. Srdačno Vas pozdravljam

Bruno Šulc                 

Da li mi možete doneti Die Heimkehr? Molim Vas, pozdravite svoju Prijateljicu.

 

 

 

19. VI 1941.

Draga gospođo Anja!

 

Još uvek sam očaran Vašim čudesnim metamorfozama. Smatram da su uzbudljive, jer ne zavise od Vaše volje, što su automatske i nesvesne. To je kao kad neko potajno podmeće nekog drugog, zamenjuje Vas, a Vi prihvatate tu novu osobu, smatrate da ste to Vi, dalje igrate svoju ulogu na novom instrumentu, ne znajući da se po sceni kreće druga. Naravno, preterujem i stvar razvlačim do paradoksa. Ne smatrajte me, međutim, naivnim. Znam da to nije sasvim nesvesno, ali niste svesni da u tome učestvuju dublje sile, da u tome ima nečeg od metafizičke marionete. Pri tom ste neverovatno reaktivni, smesta poprimate dopunjujući oblik, čudesnu pratnju... Sve to kao da se događa izvan intelekta, nekakvim kraćim i jednostavnijim putem od puta misli, kao fizička reakcija. Prvi put susrećem takvo bogatstvo prirode, koje ne može da stane u jednu osobu, koje zbog toga aktivira pomoćne osobe, koje improvizuju pseudoosobe, koje su ad hoc u nekakvoj kraćoj ulozi, koju Vi možete odigrati. Tako sebi tumačim Vašu protejsku prirodu. Možda mislite da se prelazim, da običnu koketeriju uzimam kao duboku interpretaciju. Uveravam Vas da je koketerija nešto veoma duboko i tajanstveno i Vama samoj nejasno. Prirodno je da ne vidite tu tajanstvenost i da sa Vaše strane ona izgleda neproblematična i obična. Ali to je iluzija. Vi nedovoljno cenite svoje mogućnosti i naivnim snobizmom pobožnosti kvarite čudesan demonizam svoje prirode. Nije Vam dovoljno da budete demon, želite da dodatno i uzgred budete sveti, kao da se to može lako uskladiti. Vi, koji ste tako osetljivi na kič u umetnosti, gubite instinkt i ukus u moralnoj sferi negujući mirne savesti lagodan i nesvestan diletantizam svetosti. Gospo, svetost je teška i krvava stvar koja ne može biti lep dodatak potpunom i bogatom životu. Uostalom, taj diletantizam je čaroban i uzbudljiv kod bića koje opšti s ambisom. S Ambisom koje se piše s velikim "A". Ne znam otkud to, ali Vi se igrate ključevima od Ambisa. Ne znam da li Vam je poznata samo moja Čeljust ili Čeljust gubitka svakog čoveka. U svakom slučaju, na toj ivici krećete se lako i mesečarski, dok je ja u sebi izbegavam s bojazni i sa strahom, čim osetim da mi se ispod stopala odronjava tlo. Međutim, prihvatam da ste bezbedni. Vi se lako i delikatno oslobađate onoga što se kotrlja u dubinu dopuštajući mu da to čini bez Vas. Čak se nekoliko koraka pravite kao da gubite tlo pod nogama, iako ste sigurni da će se padobran u određenom trenutku otvoriti i odneti Vas na sigurno. U svemu tome Vi ste potpuno nevini i, tako reći kao da ne učestvujete u tome što činite, Vi ste žrtva i cela krivica pada na onog koji u sebi nosi ambis, na čiju ste ivicu neoprezno stali. Znam da sam kriv samo ja, jer ambis je moj, a Vi ste samo vila koja je zalutala u moj vrt, gde sam obavezan da čuvam vaše stopalo – da se ne oklizne. Zbog toga ne treba da imate bilo kakvih skrupula. Bilo šta da radite, Vi ste nevini, iako se tu otvara nova perspektiva za Vašu svetost. Vaša svetost Vas ništa ne košta, jer ste vila, prema tome to nije diletantizam, već nadljudska virtuoznost elfičnog bića, koje ne potpada pod moralne kategorije.

Dođite, bićete uvek sigurni i van opasnosti i nemojte me štedeti. Prihvatam Vas u svim metamorfozama. Ako ste Vi Kirka, ja sam Ulis, poznajem bilje koje će Vas lišiti Vaših čari. A možda se samo hvališem i provociram Vas.

Čekam svakoga dana do šest. Imam predlog za nedelju: sretnimo se u Truskavcu. Imam jutarnji voz za tamo i večernji za nazad, mogli bismo provesti ceo dan u Truskavcu.

Da li se slažete?

Srdačno Vas pozdravljam i zahvaljujem Vam za dolazak

 

Bruno Šulc                 

 

 

 

23. IX 1941.

Draga gospođo Anja!

 

Misliti na Vas je istinski svetla tačka, odvajam je od svakodnevnih misli i čuvam za najbolje trenutke, za veče. Vi ste partnerka mojih unutrašnjih dijaloga o stvarima koje su za mene veoma bitne. Čeznem za vremenom kada će naši kontakti biti češći i intenzivniji, a istovremeno se bojim da ćete u međuvremenu otići. Nisam Vam odgovorio iz smešnog razloga, nedostajalo mi je nekoliko groša za dopisnicu. Ne mogu da se odlučim da dođem. To mi se čini suviše velikim poduhvatom, avanturističkim i opasnim. Radujem se što s vremena na vreme mislite na mene, sanjam da jednog dana dođete. Kratka poseta Vaše Prijateljice učinila mi je veliko zadovoljstvo. Da li nešto pišete? Da li ste duhovno aktivni? Vas i sve ostale srdačno pozdravljam

 

Bruno Šulc                 

 

 

 

4. X 1941.

Draga gospođo Anja!

 

Zahvaljujem za drago i nezasluženo pismo. Osećam se postiđenim i uzbuđenim prijateljstvom koje mi poklanjate. Mislim često i pobožno na Vas, čekajući Vas da dođete. Dani su čudesni, traže da ih dopunite. Šteta je što Vas ne mogu duže zadržati, policijski čas tera na brz odlazak. Osim toga, brine me što Vas ne mogu odgovarajuće ugostiti. Međutim, i pored toga dođite. Sada ne radim ništa, kontempliram "unutrašnje bogatstvo", arhive i zbirke koje sam sakupljao tokom života. Da li se to sme??

Na čemu radite, donesite rezultate svoga rada. Srdačno Vas pozdravljam

 

Bruno             

 

 

 

6. XI 1941.

Draga gospođo Anja!

 

Ne mogu da opravdam pauzu koju sam dopustio između Vašeg pisma i moga odgovora. Čini mi se da nisam imao snage da razmrsim čvor nesporazuma, u koji ste se – činilo mi se – zapleli, hteo sam da taj posao odložim za kasnije. Smatram da je realizam kao jedina tendencija ka kopiranju stvarnosti – fikcija. Takav nikad nije postojao. Realizam je postao košmar i strašilo za ne-realiste, istinski srednjovekovni satana, slikan po svim zidovima jarkim bojama. Za određenje realizma predlažem čisto negativan termin: to je metoda koja se trudi da sva sredstva smesti u određene konvencije, koja se odlučuje da ne ruši određenu konvenciju, koju nazivamo stvarnošću, zdravim razumom ili verovatnoćom. U okviru tih granica ostaje mu veoma široka skala sredstava, koliko široka dokazuje upravo Man koji iscrpljuje sve sfere, čak pakao, ne narušavajući realističku konvenciju. Man ili Dostojevski (pročitajte Dvojnike ili Braću Karamazove) dokazuju da tako malo zavisi od prekoračivanja ili očuvanja linije realizma, da je to, jednostavno, pitanje gesta, poze, stila. Međutim, ako pod realizmom podrazumevamo izvesnu prizemnost, običnost opisivane stvarnosti, pomenuti autori su potpuna negacija te definicije. S druge strane, bitka nije izgubljena prelamanjem realističke konvencije. Samo prelamanje realizma nije ničija zasluga – sve zavisi od toga šta je time postignuto. Svesno i precizno nasilje nad realizmom pružilo je izvesne nove mogućnosti, mada se ne treba zavaravati da nas taj trik oslobađa obaveze pružanja bogatog sadržaja, svoga sveta. Nijedna, pa čak i najgenijalnija metoda ne može zameniti napor oko izvlačenja vlastitog sadržaja. Naime, bojim se da ste na putu opozicije, negacije, i umesto da uradite nešto za sebe (sic!), Vi posmatrate šta neprijatelj-satana radi i to praćenje grehova i grešaka realizma onemogućuje Vas da pozitivno delate. Dobro Vam je poznato da cenim Vaše stvaralaštvo, da verujem u Vaše mogućnosti i da se upravo zbog toga plašim da vlastito stvaralaštvo, vlastiti rad zamenjujete – kritikom realizma. Nerealističke metode stekle su pravo građanstva, nije potrebno da se bore za svoju egzistenciju, da stiču poverenje. Međutim, treba da dokažu u svojoj oblasti ono što je realizam već učinio u svojoj. To će biti njihovo najbolje opravdanje. Veoma su mi se dopali pokušaji koje ste mi čitali. Hteo bih da skupite hrabrost i zamah za šire teme, da tom metodom obradite veće mase svog unutrašnjeg sveta. U oblasti stvaralaštva sama ispravnost ne donosi spasenje. Pribojavam se da Vam ispravan i istinski uvid u stvar pruža prilično zadovoljstvo, a da Vas potreba za stvaranjem uspavljuje.

Što se tiče analize Mana, mislim da ste delimično u pravu. Man, možda, ne ostavlja kondenzovan utisak, ali se iskljupljuje višestrukom širinom i bogatstvom svoga sveta.

Ni za šta na svetu ne bih hteo da Vas deprimiram, ali Vas takođe ne mogu ostaviti u nečem što smatram pogrešnim. To što sa Vama polemišem samo dokazuje da Vas ozbiljno tretiram. Gajim veliko poštovanje prema Vašoj slikarskoj veštini, mada sam istovremeno svestan svoje nekompetentnosti. Kompetentan sam za pitanja književnosti, što mi Vi, uostalom, i priznajete – obraćajući mi se u vezi s tim.

Veoma me zanima šta ste napisali? Kada ću to moći da pročitam? Kada ćete doći? Srdačno pozdravljam Vas i Marka. Takođe topli pozdravi Hildi i Marku S.

Bruno Šulc                 

 

 

 

19. XI 1941.

       Draga gospođo Anja!

      

       Danas sam imao užasnu grižu savesti setivši se svoga pisma Vama, u kome sam udovoljio svojim mentorskim i moralizatorskim prohtevima, umesto da se radujem uspesima i otkrićima meni bliske i drage osobe. Takođe sam razmišljao i o tome da se spremate u Varšavu gde ćete poneti sa sobom ružne i pokvarene uspomene. Iz Vašeg pisma vidim da sam bio u pravu, da se ne ljutite, za šta Vam zahvaljujem sto puta. Veoma me rastužuje Vaš odlazak. Nisam umeo da iskoristim Vaše prisustvo, nisam imao koristi od Vas, ali je Vaše postojanje predstavljalo izvestan oslonac, nešto za šta se mogu uhvatiti. Mada nismo nikada govorili o suštinskim stvarima. Pred sobom smo popularisali rezultate svojih iskustava, ali kao profane, dakle nismo to činili kao osobe upućene u tajne nauke. Sada vidim da je trebalo da budemo poverljiviji u našoj bliskosti, da je trebalo da posežemo za aktuelnijim stvarima, da ih tekuće diskutujemo, onako kao što to radimo u monolozima sa sobom. Naša distanca je bila izveštačena i konvencionalna, zasnivala se jedino na terminologiji i leksici različitih škola, koje se u pogledu duha i intencija nisu bitno poklapale.

Želeo bih da se naša bliskost Vašim odlaskom u Varšavu ne prekine, da nastavimo da komuniciramo, češće i suštinskije. Možda će čak naš kontakt na rastojanju biti plodniji i doneti nam neke marginalne plodove. Predosećanje mi govori da ćemo se uskoro sresti i da se naše prijateljstvo neće završiti. Postaće objektivno, jer smo se dosad držali u privatnim granicama.

Da li biste smatrali kurs iz slikarstva sa mnom beznadnim? To jest da sa mnom, možda uz Markovu pomoć, pređete kurs iz slikarstva očišćenog od akademizma? U zamenu za to izmenjali bismo iskustva u oblasti pisanja.

Sada mi se čini da bih imao mnogo šta da Vam kažem, da uživo razmotrimo neiscrpne rezerve stvari koje nas se dotiču. Sada, kada Vas gubim – rečeno običnim rečima. Molim Vas, napišite mi da li ste spremni da mi odgovorite istim oduševljenjem na moje predloge i da li se naš kontakt može nastaviti? Neka nam bude dato da u miru i bez iznenađenja nastavimo naš značajan i bitan razgovor. Možda ćete tamo nešto napisati? U suprotnom odande očekujem brze vesti. Srdačno i toplo Vas pozdravljam

 

Bruno

 

S tugom mislim da "Kod Mazepe", gde sam doživeo tolike drage stvari, više nikog neće biti, da je sve to samo legenda. Ne znam zbog čega se osećam krivim zbog sebe samog, kao da vlastitom krivicom nešto gubim.