www.brunoschulz.org

 

 

 

Vitold Gombrovič

 

OTVORENO PISMO BRUNU ŠULCU

 

Boguslav želi da mu pišemo za "Studio" – zar ipak nije bolje da pišemo za "Studio"? – a u stvari je najbolje da jedan drugom pišemo? – da, najprijatnije je pisati jedan drugom, koliko je divnije opaliti ciljajući u konkretnu osobu, nego gađati u omeđeni prostor, adresirati svima i nikom. Dugo vremena sam razmišljao, koju misao da ispalim u Tebe, dobri Bruno, ali mi nijedna nije pala na pamet i tek sam se juče setio žene jednog lekara, koju sam slučao sreo u osamnaestici. – Bruno Šulc – rekla je – ili je bolesno nastran, ili pozer; pre je pozer. On se samo pravi takav. – Rekla je – i izašla – jer je tramvaj upravo stao kod Vilče ulice.

Prema tome, ciljam u Tebe mišlju te žene. Obaveštavam Te javno, oficijelno i formalno, da Te žena lekara smatra ludakom ili pozerom. I pozivam da zauzmeš stav prema ženi. Baš tamo negde u Vilčoj ulici stanuje polovina specijalista, za koje već znaš, šta misle o Tebi. Tamo, u Vilčoj, stanuje, tamo donosi svoj negativni sud, tamo ga prigodno iznosi poznanicima, koji joj veruju na reč. Tamo, u Vilčoj, Bruno, u broju sto dva nastaje i širi se to loše mišljenje, pakosna misao članice širokih društveno-kulturnih sfera veoma kategorične u svojim sudovima. Šta ćeš učiniti s njenom mišlju? Da li ćeš po uzoru na ogromnu većinu književne bratije zauzeti neosnovan stav, to znači pun pretenzije i žaljenja zbog nemanja razumevanja i prilično niskog nivoa društva? Ne, Bruno, ni za trenutak te ne osuđujem za bestidnost i banalnost tako površne reakcije uvređenog piskarala zbog nasvetijih stvari. I ne mislim, da ćeš naivno pocrveneti i kriknuti, kao što je to učinila u Francuskoj jedna od naših najpopularnijih književnica kada joj je rečeno da je njena literatura popularna... A možda ćeš prepuštajući se mazohističkim sklonostima, pokorno pasti pred nožice site lekarke. Na taj način bi morao bar iskoristiti ženicu i uprkos njoj uživati u njoj.

Hej, Bruno, asociram Te oficijelno i formalno sa sudom te žene, dajem Ti njen sud, opterećujem Te njim i usađujem ga u Tebe, utiskam u svest Bruna Šulca sud žene, venčavam ga legalno sa ženom kroz sud. Šta će uraditi taj Tvoj Bruno Šulc – u toj situaciji – taj Šulc, koji piše knjige i koji Te mora predstavljati, kako ćeš naviti i naštimovati svog Šulca u odnosu na ženu? O Bože, ne želim da formulišem, još je vruće, đavoli su sastavili ovo pismo, ako bi se Boguslav razboleo, ne bismo bili primorani na to. Ipak obrati pažnju: okrutnost stvari se zasniva na tome da svi objektivni argumenti mnogo ne koriste. U suštini, kako dokazati slučajnoj ženi da nisi ludak ili pozer. Ovde se ne radi o sadržaju, već o formi. U ime izvanrednog suda sastavljenog od slučajnih čitalaca "Studija" pozivam Te na formalnu borbu sa isto tako slučajnom ženom. Sud neće razmatrati Tvoje argumente, za to nemamo vremena, ni zajedničke, opšteprihvaćene kriterijume. Previše je ličnih stvari da bismo podrobno razmatrali tuđe. Jednostavno, samo bacimo pogled i utvrdimo da li je Šulc, iznenađen na ravnom putu besmislenim slučajem sa ženom, uspeo da sačuva dobru, suverenu formu ili se na naše zlobno zadovoljstvo kompromitovao. I upamti da Tvoj stav mora biti ne samo subjektivno ispravan, već, što je gore, mora sadržati privid ispravnosti za ljude koji posmatraju sa strane. Ako na primer dokažeš da Te misao doktorke uopšte nije pogodila – nećemo poverovati, jer iz kog bi razloga imao da budeš manje osetljiv od nas. Sud, koji Te ocenjuje, sudi Ti prema sebi.

Smišljeno Tebi, a ne nekom drugom, postavljam ovakvo pitanje. Tvoj filozofski, umetnički, poetski stil Te ne predodređuje za obračune s majkama lekarske dece. Tvoja forma se ostvaruje na visinama. Prema tome! Siđi na zemlju! Uhvati se u koštac sa banalnošću! Pokaži kako se braniš od slučajnosti! Kojim stilom ćeš je uništiti ili se uzdići iznad nje, ili stvoriti distancu, pokaži nam taj izraz, videćemo kako se prijatni Bruno otresa mišljenja doktorke iz osamnaestice. Čemu bi vredela Tvoja forma kada bi imala primenu samo na visini dve hiljade metara iznad nivoa života? Treba se boriti s ljudima na svakom nivou i u svakom mogućem slučaju. Naš stav prema gluposti, možda je čak značajniji od stava prema velikim, mudrim i načelnim pitanjima. Prokleti Boguslav! Doviđenja, Bruno.

Primi izraze dubokog poštovanja.

 

Vitold Gombrovič

-----------------------------

List otwarty do Brunona Schulza / Witold Gombrowicz, "Studio" 1936, nr 7. >> Księga listów / Bruno Schulz, zebrał, opracował, wstępem, przypisami i aneksami opatrzył Jerzy Ficowski, Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1975, 190 s. : 18 Ill. 8 Iz prepiske Bruna Šulca: Vitold Gombrovič: Otvoreno pismo Brunu Šulcu; prevela Biserka Rajčić, "Književna reč", VIII (1979), br. 130, str. 6.

 

 

 

VITOLDU GOMBROVIČU

 

Hteo bi da me namamiš, dragi Vitolde, na arenu okruženu sa svih strana radoznalošću gomile, hteo bi da me vidiš kao razjarenog bika, u poteri za crvenim plaštom gospođe doktorke, njen lepršavi penjoar boje amaranta treba da Ti posluži kao plašt iza koga me čekaju oštrice Tvoga mača.

Trebalo je, dragi moj, upotrebiti razdražljiviju boju, otrovniju strelu, jači otrov od pljuvačke gospođe doktorke iz Vilče ulice. Trebalo mi je podmetnuti neku mudriju gospođu doktorku, privlačniju, koju bi vredelo nataći na rogove. Potcenjuješ malo moju osetljivost, insinuirajući mi tu lutku pretrpanu krpicama. Ja stari, blazirani bik, i pored najbolje volje ne mogu uraditi ništa više, nego da sagnem glavu i bacim preteći, zakrvavljeni pogled između oštrica kojima si me isprobadao. Nažalost, nedostaju mi plemeniti oganj i ona slepa i ludačka vatrenost, koja me je prema Tvojoj zamisli, pokrenula na sjajni napad. Ti si mi već unapred odredio liniju, zatvorio i opkolio sporedne puteve, da bih se našao u središtu arene. Unapred si mi pokvario suštinu zabave, odredio si publiku, definisao akustiku mesta, detaljno odredio šta se od mene očekuje. A šta će biti ako bih se pokazao kao bik, koji ne podleže konvencijama, bik bez časti i ambicija za borbu prsa u prsa, ako bih potcenio nestrpljenje publike, okrenuo leđa gospođi doktorki iz Vilče ulice, prema kojoj me guraš, i krenem na Tebe ratoborno podigavši rep? Ne da bih Te oborio s nogu, plemeniti Toreadoru, već da te poleđuške – ako to nije megalomanija – izbacim van arene, van njenih pravila i kodeksa.

Jer, da to jasno kažem, ne verujem u sveti kodeks arena i pokroviteljstva, ignorišem ga i ne cenim, ma koliko si Ti, koji si fasciniran njime, ispunio njegove margine najsjajnijim glasovima i komentarima – to je zaista čudan obred, koji se uzdiže iznad predmeta svoga kulta akrobacijama ironije!

Prema tome, složićeš se, dragi Vitolde, da otkažemo tu interesantnu borbu s bikovima i napustimo rasporenu lutku na pesku, ostavimo razočaranu publiku i da rame uz rame krenemo – bik i njegov toreador – ka izlazu, na slobodu, slobodnim promenadnim korakom – udubljeni u intiman razgovor, pre nego što izađemo iz poslednjih krugova pozorišta.

Ne, kakav paradoks! Ti, branilac arena i njihove izvrsne akustike! Šta je akustika foruma i arena, kakve istine i argumenti dolaze do reči u njima i otkud onaj snažan apel našim srcima i iskustvima? Koji mu to deo našeg bića ide u susret, potpuno afirmativno i saglasno, uprkos našim boljim znanjima? Poštuješ i ceniš popularnu šalu, šalu gomile, šalu koja šiba protivnika van njegovih prava i argumenata, osuđuje ga na smešnost, izbacuje mu oružje iz ruku bez suštinskog ukrštanja mačeva? Zavodi Te direktnost efekta, trenutna, vanlogična solidarnost svih doktorskih žena iz Vilče ulice, aplauz svih opšinskih, vitalnih i prosečnih? Šta više, iz dubine vlastitog bića vidiš začuđeno povećavajuću nesvesnu afirmaciju i solidarnost sa nečim, što Ti je u suštini stvari strano i neprijateljsko? Stoga, to što Ti se čini transcedentnom i nadindividualnom moći, samo je slabost Tvoje prirode. Gomila u nama nam povlađuje, dragi Vitolde, gomila, koja ima korenje, kaje se, mumla, zaglušuje naše bolje znanje i grčevito podiže naše ruke da se slepo slažemo. To su ostaci stada, koji nam pomućuju jasnoću mišljenja, uvode arhaične i varvarske metode rasuđivanja, arsenal atavističke, prevaziđene logike. Ova šala apeluje na gomilu u Tebi, sigurna da će na znak u Tebi ustati mračna i neartikulisana – kao dresirani medved na zvižduk ciganinove pištaljke.

Gospođa doktorka iz Vilče ulice! Da li si hteo da uneseš pometnju u mene, u moja osećanja, stavljajući pred mene kao antagonistkinju predstavnicu konsolidovane, moćne korporacije povlačeći liniju naše borbe odmah tu kraj širokog fronta polova? Da li si u svom lukavstvu želeo da me namamiš na ove močvarne pogranične terene, Tebi tako dobro poznate, gde kompas naših osećanja počinje pogrešno da pokazuje smer, polovi moralnih svojstava menjaju svoja obeležja u čudnoj ambivalentnosti a mržnja i ljubav gube svoju jednoznačnost u velikoj i opštoj konfuziji? Ne, ne, dragi Vitolde, oslobodio sam se toga, već umem da se suprotstavim toj velikoj konfuziji, da odvojim i razgraničim sve što ne ide jedno s drugim. Bez sumnje procenio sam i iskreno priznajem da gospođa doktorka ima lepe noge, ali tu činjenicu svrstavam u sferu kojoj ona pripada. Umem da sprečim da se poštovanje prema nožicama gospođe doktorke nađe u neodgovarajućoj oblasti. Sva lojalnost tog poštovanja mi ne smeta da u intelektualnoj sferi iskreno prezirem njenu filistersku tupost, njeno ograničeno mišljenje, taj meni stran i neprijateljski mentalitet. Tako je to, iskreno priznajem, mrzim gospođu doktorku iz Vilče ulice, biće lišeno svake suštine, ženu lekara u čistom, destilisanom vidu, školski primer žene lekara, čak jednostavno žene... mada mi je u drugoj i sasvim posebnoj sferi teško da se oduprem čarima njenih nogu.

Bez sumnje, ta kolebljiva ambivalentnost, ta dvostrukost moga bića, zavisna od toga da li se udubljujem u gospođu doktorku kao vlasnicu nogu ili intelekta, intrigira i primorava, navodi na filozofska uopštavanja, metafizičke perspektive. Čini mi se, kao da ovde u letu hvatamo na delu jednu od osnovnih antinomija ljudske duše, kao da smo nabasali na jedan od metafizičkih čvorova života.

Nisam pristalica lakih uprošćavanja, ali dok psihologija preciznije ne objasni te stvari, predlažem da se prihvati kao privremeno objašnjenje, da naša polnost, zajedno sa edeološkim oreolom spada u drugu razvojnu epohu od našeg inelekta. Uopšte mislim da naša psiha nije jedinstvena u pogledu stepena razvoja raznih sfera i da se njene antinomije i suprotnosti mogu objasniti istovremenim postojanjem i ukrštanjem istovremeno mnogih sistema. To je izvor dezorijentacije brojnih puteva našeg mišljenja.

Namerno sam prešao na teren polova, jer smo se za njihovo izdvajanje, postavljanje na pravo mesto odavno navikli prinuđeni životnom praksom. U ovoj tački višeslojnost naše psihe je posebno evidentna. Ona je, međutim, manje evidentna na polju opštih moralnih, bioloških i društvenih vrednovanja i tu ulazim u domen najsvojstveniji Tebi. Poznajem Tvoju ličnu osetljivost u toj tački, Tvoju patološku (i zbog toga kreativnu) uznemirenost. To je bolna tačka, u njoj Tvoja preosetljivost dostiže vrhunac, to je Tvoja Ahilova peta, koja Te svrbi i uznemirava, kao da iz te pete hoće da izraste novi organ, neka nova ruka, koja bolje hvata od pređašnje. Pokušajmo da ograničimo i izdvojimo to posebno bolno i osetljivo mesto, pokušajmo da ga hirurški lokalizujemo, mada se ono širi i grana na sve strane. Čini mi se da Te uznemirava i obara s nogu činjenica da postoji neki nepisani kodeks vrednosti, neka anonimna mafija, neki consensus omnium, koji izmiče kontroli. Pored oficijelnih vrednosti, koje prihvatamo i priznajemo, krije se neka neoficijelna ali moćna urota, neuhvatljiv i podzemni sistem – ciničan i amoralan, iracionalan i ironičan. Taj sistem (jer ima apsolutne crte konsekventnog sistema) sankcioniše nevernost žene izdajice, utvrđuje paradoksalne hijerarhije, pridaje smrvljujuću snagu plitkoj šali, predaje nas vlasti solidarnog smeha uprkos našoj volji i znanju. Taj neuhvatljivi sistem, koji nije nigde lokalizovan, koji intermolekularno prožima naša vrednovanja, izbegava odgovornost i pokušaje da bude lociran i fiksiran – koji nije svečan i ozbiljan, koji ubija moćnim oružjem smešnosti – u suštini stvari je uznemirujuća i osobena pojava. Ne znam da li bilo ko može biti oslobođen njene fascinacije.

Smatram velikom zaslugom da si Ti prvi put upravio naše misli i osećanja na te stvari. Ako se ne varam, Tebi prvom je pošlo za rukom da nanjušiš zmiju u hiljadu njenih skrovišta i da je dodirneš. Već sada bih hteo da Te odlikujem kao budućeg ubicu čudovišta. Jer taj anonimni sistem smatram zlom koje treba pobediti. Zato me uznemiruju Tvoji zakulisni, dugi pregovori s njim. Tvoji dugi šapati i pregovori, čitava Tvoja dvolična i zapetljana politika. Zaboga miloga, opameti se! Oslobodi se zaslepljenosti! Konačno uvidi gde je neprijatelj a gde prijatelj! Ti, predodređen da ubiješ smuka, po prirodi naoružan moćnih oružjem za ubijanje, Ti, sa svojim izoštrenim čulom kojim otkrivaš neprijatelja u najskrivenijem skrovištu – konačno ga uhvati na prevaru, udari po njušci, dvaput škripnuvši zubima, zagrizi, pregrizi mu grkljan!

Ne, Vitolde, verujem Ti. Mađijaš ga samo pokretima mađioničara, svetiš laskanjima, hipnotišeš i parališe u pozi večnog idola koji mu insinuiraš. Naravno, biću Ti sekundant u tome. Postavimo na presto gospođu doktorku iz Vilče ulice, osana, osana, klanjajmo se. Neka se gordi, neka napinje beli trbuh, neka se uobraženo nadima – gospođa doktorka iz Vilče ulice, večni idol, meta naših čežnji, osana, osana...

Dok tako sedi opijena, napustivši svoje obale, plavih očiju koje nas posmatraju a ne vide – analizirajmo njeno lice, udubimo se u njen izraz, pustimo sondu na dno tog nedokučivog lika.

Kažeš da je to obličje života? Kažeš da nemamo samo mi, pametniji i bolji, pravo da ismevamo gospođu doktorku, već i njoj daješ za pravo da se podsmeva, prezire i ironiše. Staješ na stranu nižeg protiv višeg. Pokušavaš da kompromituješ naša dela iznoseći pred nas masivnu telesinu doktorke i solidarišući se s njenim tupim kikotom. Tvrdiš da u njenoj ličnosti braniš vitalnost, biologiju a ustaješ protiv apstrakcije, naše otuđenosti od života. Ako biologiju, Vitolde, onda je to njena beživotna snaga, ako vitalnost, onda je to pasivna, teška masa.

Avangarda biologije su misao, eksperiment, kreativno otkriće. Mi smo borbena ideologija, osvajačka biologija, mi smo stvarno vitalni.

Ne smej se. Znam šta misliš, koliko loše misliš o našem životu. I to me boli. Porediš ga s životom doktorke iz Vilče ulice i on ti se čini realan, čvršće stoji na zemlji, dok mi, koji smo u oblacima, prepušteni himeri pod pritiskom stotinu atmosfera dosade, destilišemo naša dela, tako reći nikom potrebna. Dosada, Vitolde, spasonosna dosada! To je naša visoka askeza, to je naš kapric, koji nam ne dopuštaju da učestvujemo u gozbama života, to je nepotkupljivost našeg ukusa, potvrđenog novim i nepoznatim jelima.

Dopusti, da Ti u dve reči, na kraju kažem, gde bih želeo da Te vidim, gde upravo vidim Tvoje mesto i Tebi svojstveno zanimanje. U Tebi ima materijala za velikog humanistu. Šta je drugo Tvoja patološka osetljivost na antinomije, ako ne čežnja za univerzalizmom, humanizacijom nehumanih prostora, ukidanjem privatnih ideologija u korist velikog jedinstva. Ne znam na koje načine ćeš to učiniti, ali mislim da su u tome pozitivan smisao i sankcija Tvojih dela, koja su dosad bila plašenje i ciljanje životinja tih poluljudskih čestara.

Pozdravljam te, Tvoj

                          Bruno Šulc

 

[jul 1936]

 

------------------

Do Witolda Gombrowicza / Bruno Schulz, "Studio" 1936, nr 7. >> Księga listów / Bruno Schulz, zebrał, opracował, wstępem, przypisami i aneksami opatrzył Jerzy Ficowski, Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1975, 190 s. : 18 Ill. >> Iz prepiske Bruna Šulca: Vitoldu Gombroviču; prevela Biserka Rajčić, "Književna reč", VIII (1979), br. 130, str. 6-7.