E  PREPISKA BRUNA ŠULCA

 

 

 

 

 

 

[Pismo Andžeju Plesnjeviču]

 

Dragi i poštovani gospodine Andžej!

Obradovalo me je Vaše pismo, nekako nisam računao da ćete ozbiljno shvatiti svoje obećanje. Nekad sam unosio celog sebe u pisanje pisama, to je onda bilo jedino moje stvaralaštvo. Šteta što ne možemo da vratimo našu korespondenciju u ona vremena. Sad više ne umem onako da pišem, a ono vreme – ne tako davno – iz ove perspektive mi izgleda bogato, puno i jedro u poređenju sa ovim sadašnjim sivilom i opštim rasulom. Imate rukopis koji mi se dopada. Imam dobro iskustvo sa ljudima koji imaju takav rukopis.

Precenjujete prednosti moje situacije u Drohobiču. Ono što mi čak i ovde nedostaje, to je – ta tišina, sopstvena, muzička tišina, smireno klatno podređeno sopstvenoj gravitaciji, sa čistom linijom puta, koju ne remeti nikakav spoljni uticaj. Ona supstancijalna tišina, pozitivnapunaskoro da je već samo stvaralaštvo. Te stvari koje, kako mi se čini, hoće preko mene da se izrazedešavaju se iznad neke granice tišine, formiraju se u središtu dovedenom do stanja savršene ravnoteže. Već taj spokoj koji ovde imam, mada savršeniji nego u onoj srećnijoj epohipostao je nedovoljan za sve osetljiviju, suptilniju "viziju". Sve mi je teže da u nju poverujem. A upravo ove stvari zahtevaju slepu veru, uzetu na kredit. Tek pridobijene tom verom, s teškoćom prihvataju da jesuda postoje do izvesnog stepena.

To što govorite o našem veštački produženom detinjstvuo nezrelostipomalo me zbunjuje. Pošto mi se čini da je ova vrsta umetnosti koja mi leži na srcu upravo regresija, povratak u detinjstvo. Kad bi bilo moguće unazaditi razvoj, dospeti nekim zaobilaznim putem nazad u detinjstvo, još jednom posedovati tu punoću i beskrajto bi bilo ostvarenje "genijalne epohe", "mesijanskih vremena" koja su nam kroz sve mitologije obećane i zaveštane. Moj ideal je "sazreti" za detinjstvo. Tek to bi bila prava zrelost.

Ovde živim potpuno samotno. Uzeo sam na sebe tužnu obavezu da posećujem prijatelja koji umire od raka. Proleće budi u meni želju za putovanjem u društvu, za nekakvim gimnazijskim kampovanjem. Možda će mi doći jedan prijatelj slikar.

O mojim radovima bolje da ne pišem – to je vrlo jadno i tričavo.

Ako sretnete Vitolda, srdačno ga pozdravite. Neka se na mene ne ljuti što mu još nisam pisao.

Već završavam, srdačno Vam zahvaljujem na pažnji, moje poštovanje i najsrdačniji stisak ruke

Bruno Šulc

Drohobič, 4. III 1936.

Florjanska 10

 

Molim za skore vesti i dalji tok korespondencije.

 

[Iz prepiske Bruna Šulca / s poljskog prevela B. Stojanović. – Gradac, br. 148-149, 2003]

------------

www.brunoschulz.org