E  LISTY BRUNONA SCHULZA

 

Do Juliana Tuwima

 

 

 

 

 [Pismo Julijanu Tuvimu]

 

Poštovani, dragi gospodine!

Hvala. Nisam to očekivao, ali u dubini duše Vaša rezonanca je bila moj postulat, gorući zahtev. Na dnu strasti i žestine ove knjige bila je i ta stara žudnja. Danas ste je Vi u meni utišali, zasitili i prepunili. Kakvo ispunjenje!

Ovo je došlo malo prekasno – nije to Vaša krivica.

Kad ste pre više godina bili u Drohobiču, ja sam bio u sali, gledao sam Vas osvetoljubivo i buntovnički, pun sumornog obožavanja. Stara priča. U nemoćnom divljenju, neke Vaše pesme dovodile su me tada do očajanja. Bolelo je – čitati ih nanovo i svaki put kotrljati uz planinu tu tešku gromadu divljenja, koja je pre no što stigne na vrh letela u podnožje, ne uspevajući da se održi na strmoj padini zanosa. Uništavale su me, i opijale istovremeno, tvoreći predosećanje nadljudskih trijumfalnih moći, kojima će jednom raspolagati slobodan i srećan čovek. U to vreme sam nosio u sebi nekakvu legendu o "genijalnoj epohi", koja je jednom tobože bila u mom životu, u kalendarski neodređenom vremenu, izdignuta iznad hronologije, epoha u kojoj su sve stvari odisale sjajem božanskih boja, a čitavo nebo upijalo se uzdahom, kao gutljaj čistog ultramarina.

Nikad je zapravo nije bilo. Ali u Vašim pesmama bila je ona ostvarena i oštra kao paunovo oko kad krvari lazurom, prekriveno drečavim trepljama – bila je, kao bučno gnezdo kolibrija...

Od Vas sam naučio da svako stanje duše, dovoljno daleko porinuto u dubinu, vodi kroz tesnace i kanale reči – u mitologiju. Ne u krutu mitologiju naroda i istorije – nego u onu koja ispod gornjih naslaga šumi u našoj krvi, komeša se u dubinama filogeneze, grana u metafizičku noć.

U toj mitološkoj dubini Vi verovatno imate pakt sa Satanom. Na tom mestu Vaše pesme postaju transcendentalne, u zanatskom smislu prosto nemerljive, prelaze granice stvari ovozemaljskih.

Danas je moj veliki trenutak trijumfa. Čini su se raspršile – ovo što sam od zanosa nakupio, egzaltirano sam izrazio u napadu divljenja, dotle strano i upereno protiv mene – sada me potvrđuje i prihvata. Hvala.

Bruno Šulc

Drohobič, 26. I 1934.

Florjanska 10

 

[Iz prepiske Bruna Šulca / s poljskog prevela B. Stojanović. – Gradac, br. 148-149, 2003]

------------

www.brunoschulz.org